A nagy sikernek örvendő Temesvári Magyar Napok immár negyedik alkalommal kerülnek megrendezésre a belvárosi Opera téren idén szeptember 26–29. között.

Az esemény az itt élő és innen elszármazott magyar családok, civil szervezetek, intézmények, vállalkozók és művészek közös rendezvénye. Idén, másodjára rendezvényünk négynapos lesz, és igazán színes programkínálattal várjuk az érdeklődőket: könnyűzenei- és jazzkoncertekkel, színházi előadásokkal, népzenével és néptánccal, gasztronómiai élményekkel, kézműves vásárral, gyermekfoglalkozásokkal és sok egyéb meglepetéssel.

Csütörtökön délután 19 órakor gálaelőadással nyitjuk meg a rendezvényt. A gálát a Temesvári Opera nagytermében szervezzük, ahol a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Együttes közös előadását tekinthetjük meg. A SZERELMÜNK, KALOTASZEG egy kicsit betekintést enged Kalotaszeg különös világába. Kiváltképp büszkeség nekünk, temesváriaknak, hogy az előadásban közreműködnek az Eszterlánc Néptáncegyüttes fiatal táncosai is.

A gasztronómia kedvelőinek szeretnénk örömet szerezni a kibővített gasztrosarokkal, ahol idén is különleges ételeket, kézműves söröket, magyar borokat, finom pálinkákat, palacsintákat és réteseket lehet kóstolni. A gasztrosarok már csütörtöktől látogatható.

Péntek reggel korán kezdünk: 10 órától megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-kiállítása, valamint a hagyományőrzők jurta és tábori konyha felállításával kezdenek a Hunyadi kastély parkjában. A hagyományőrzők vasárnapig velünk maradnak, különböző bemutatókkal, felvonulással, ostromjátékkal, koncertekkel, könyvbemutatóval szórakoztatnak kicsiket és nagyokat.

A  legkisebbekről sem feledkeztünk meg, kinőve a Delamarina utcát, idén először, a gyerekek birtokukba vehetik a Jenő herceg teret. A Gyerekbirodalomban érdekes programokkal, szabadtéri játszóházzal, ringatóval, népi fajátékokkal és jurtával várják a kicsiket és nagyokat egyaránt péntektől vasárnapig. Pénteken és szombaton a Bartók Béla Elméleti Líceum, a Bartók Béla Alapítvány és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum szervez programokat, míg vasárnap a Szórvány Alapítvány szervezésében Virgonckodó Játszópark szórakoztatja a legkisebbeket. Szombaton 16 órától a gyerekek az Apacuka Zenekar koncertjén „csápolhatnak”.

Szintén pénteken nyit a megszokott kézműves vásár. Idén több mint nyocvan Erdélyből, Délvidékről és Magyarországról érkezett kézműves árulja portékáit.

Pénteken este az Ismerős Arcok zenél. Bár legtöbbször egyszerűen csak nemzeti rockot játszó csapatként beszélnek róluk, az Ismerős Arcok zenekar jóval több ennél: az elmúlt évek során az összetartozás és a határok fölötti – a zene segítségével történő – nemzetegyesítés szimbólumává váltak. Fogadjuk őket szeretettel Temesváron és énekeljük közösen a Nélküled című slágerűket!

Szombat esti sztármeghívottunk Nagy Feró és a Beatrice. Őket senkinek sem kell bemutatni, nem igazán volt/van olyan magyar buli, ahol ne hangozna el a Nyolc óra munka és az Amikor még nem voltál slágerek.

A színház és a színházi előadások tovább színesítik a programunkat: vasárnap este a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Hattyúk tava újratöltve című előadása kerül bemutatásra, de a színházban lesznek még könyvbemutatók, előadások, kóstolók és stand-up comedy is.

Vasárnap este szintén egy mindenki által ismert együttes lép fel a nagyszínpadon. A Neoton Família Sztárjai elnevezésű koncerten meghallgathatjuk, egy nagyszabású produkció keretében, az együttes legismertebb slágereit. Ők is először lépnek fel Temesváron.

Idén két új helyszínt lakunk be.

Mindhárom napon több mint 10 rendezvényre kerül sor a Zeneegyetem dísztermében (Régi városháza díszterme). Tavaly próbáltuk ki a termet, idén pedig betöltjük. Itt főleg kulturális programokat szervezünk: lesznek beszélgetések, zenei előadások, kiállítások. Környezetvédelem, történelem, értékeink kerülnek előtérbe, lesz itt egy nagyon érdekes beszélgetés az erdélyi színház jövőjéről, megismerkedhetünk Kun Béla unokájával, meghallgathatjuk Király Csaba, Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt és Bodó Mária zongoratanárnő fiatal tanítványait.

Szintén tavaly merészkedtünk ki először a Jenő herceg térre, itt főleg a hagyományőrzők csatái játszódtak le. Idén itt lesz a Gyerekbirodalom, itt ismerkedhetünk meg civil szervezeteink tevékenységével, de lesz itt néhány kézműves is. Természetesen a hagyományőrzők újra itt vívják meg véres csatáikat. A téren felállítunk egy kis színpadot is, amelyen operett és rockzene is hallható lesz.

Ezenkívül nagyon sok meglepetés vár még ránk. Reméljük, a több mint száz program közül mindenki meg fogja találni kedvencét!

Szeptember végén szóljon újra magyar zene Temesvár központjában, legyünk minél többen, mert „Mi egy vérből valók vagyunk”!

1 válasz
  1. Lessie Corkery says:

    I do believe all the ideas youve presented for your post They are really convincing and will certainly work Nonetheless the posts are too short for novices May just you please lengthen them a little from subsequent time Thanks for the post

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.